Pel retorn i la memòria: Espoli franquista als ateneus

Si la vostra entitat va patir espoli, no ho dubteu, podeu explicar-nos la vostra experiència en el següent formulari. Junts som més forts: FORMULARI

Assessorament legal: Tanmateix, la Federació ofereix suport jurídic als ateneus que vulguin recuperar els béns espoliats. Si és el vostre cas, ens podeu escriure a ateneus@ateneus.cat i els nostres advocats, Pep Cruanyes i Daniel Laspra, juristes amb gran experiència en casos similars, es posaran en contacte amb vosaltres.


Què és?

L’origen del projecte es troba en el manifest signat l’any 2014 a l’Ateneu Barcelonès, quan diferents entitats de l’àmbit associatiu van posar en comú un greuge històric que les afectava: havien patit un terrible espoli per part del règim franquista i, en molts casos, encara es trobaven lluitant per recuperar tot el seu patrimoni.

En el manifest es defensava el paper preponderant que el moviment associatiu català va tenir en l’àmbit sociocultural abans de l’espoli, així com la necessitat d’un estudi en profunditat d’aquesta realitat, per donar-la a conèixer al públic i perquè servís com a base per aconseguir l’esperada reparació per part de l’Estat. Finalment, la Federació d’Ateneus de Catalunya va recollir aquesta demanda col·lectiva i l’any 2018 es va iniciar un primer estudi en profunditat sobre la repressió franquista a Catalunya a través d’una de les seves cares més desconegudes: la requisa patrimonial al moviment associatiu.

Al llarg dels segles XIX i XX, entorn dels ateneus, es va anar organitzant una xarxa d’espais promotors d’activitats polítiques, socials i culturals que estructuraven socialment el país, una xarxa, a més a més, creada per les classes populars catalanes al marge de l’Estat. El nostre país va saber autoorganitzar-se creant espais de trobada i de sociabilitat popular que complien funcions variades d’important servei públic: impartir educació a aquells sense accés a l’ensenyament, serveis culturals i de lleure que crearen forts vincles en la comunitat, assistència laboral o d’atur en cas de necessitat… En el marc de la industrialització, moment de grans desigualtats socials i culturals, van complir la funció de paliar aquestes desigualtats, de garantir una vida digne i de contribuir a la formació i culturització del poble. Un element decisiu per la modernització i la cohesió de la societat catalana que el règim dictatorial volia aniquilar.

L’espoli fou el mètode escollit, un mecanisme repressiu de primer ordre on convergien la voluntat política de castigar als enemics i desmantellar aquest teixit associatiu, i la voluntat econòmica de beneficiar als adeptes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat que la doctora en Història encarregada de l’estudi, Neus Moran, ha quantificat fins al moment en l’espoli de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats. Aquest treball d’investigació va ser l’inici del camí per donar a conèixer aquesta realitat i reclamar-ne solucions.

Si heu patit espoli, no ho dubteu, expliqueu-nos la vostra experiència en el següent formulari. Junts som més forts: FORMULARI

Objectius del projecte

L’objectiu del projecte “Els ateneus no oblidem” és triple: DIFUSIÓ, MEMÒRIA i REPARACIÓ.

S’està treballant en l’àmbit comunicatiu perquè tant el paper clau dels ateneus com el fosc episodi de l’espoli franquista siguin coneguts i recordats, i s’està actuant en l’àmbit polític i legal perquè es produeixi l’esperada recuperació dels béns encara avui espoliats als ateneus.

“Fomentar estudis és vital, no per romanticisme, sinó per justícia i utilitat. Volem poder fer bé la nostra feina, com hem fet històricament, pels socis i pel país.”

Jaume Pieres, portaveu de la “Comissió pel retorn dels béns espoliats pel franquisme

Amb la recuperació dels béns espoliats no només posem en evidència la il·legalitat de la requisa i fem justícia amb els ateneus, sinó que també treballem, com hem fet històricament, pel foment de la cultura i pel futur del país. Moltes entitats segueixen sent avui en dia referents socioculturals claus dels seus respectius territoris, una ingent feina d’associacionisme que molts cops s’ha hagut de fer amb la soga al coll per la falta de recursos o per les dificultats de no comptar amb seus pròpies. Béns injustament espoliats i que, de ser retornats, podrien servir per donar vida a aquestes entitats i, en conseqüència, als seus territoris. Ara més que mai el paper del tercer sector ha de ser clau i punyent, i per poder seguir amb la vocació de servei públic des d’un associacionisme de base calen recursos que permetin actualizarse i arribar més lluny que mai.

Gestió del projecte

Des de la Federació d’Ateneus hem creat un grup de treball per poder coordinar i promoure millor totes les activitats entorn al projecte.


Accions

Exposició: “Quan s’enduen el país: L’espoli franquista als ateneus de Catalunya”

Actes públics: Debats i Taules Rodones amb experts i partits polítics

Estudi sobre l’espoli franquista als ateneus