Projecte Apropa’t

El projecte Apropa’t a l’Ateneu la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), amb la implicació dels Ateneus federats, vol contribuir a implicar el moviment ateneístic com a part activa en la lluita contra la violència de gènere.

Una de cada cinc dones al món ha patit abusos sexuals en la infància, i una de cada tres dones ha patit violència física o sexual per part de la seva parella en algun moment de la seva vida[1]. A Europa, 62 milions d’europees han viscut violència de gènere al llarg de la vida i una de cada tres ha experimentat agressions físiques o sexuals.[2] Més concretament, en dades del 3r trimestre del 2019 a Catalunya, s’han interposat fins a 10.053 denúncies per violència de gènere i en aquestes mateixes dates han sigut assassinades 13 dones a mans de les seves parelles o ex parelles.

Cal tenir en compte, però, que els assassinats són la última conseqüència de tota una estructura de violència de diferents nivells i tipologies: des del sexisme de categoritzar a les dones en rangs inferiors en diferents aspectes socials com el treball o els estudis, fins al maltracte físic en l’àmbit de la parella i familiar, passant per l’assetjament al carrer o la violència psicològica.

Creiem de vital importància la implicació de tots els agents de la societat per tal de treballar per l’eradicació de la violència contra les dones. Més enllà de la lluita preventiva contra la violència, sabem que és imprescindible també la feina de recuperació i suport, ja que passar per aquesta experiència té afectacions psicològiques i en l’entorn de les persones que cal reparar per millorar les condicions de vida de qui ho ha patit.

De l’experiència ateneística sabem que la participació en espais col·lectius, a través d’activitats culturals, les persones enforteixen llaços amb l’entorn i amb la comunitat, a la vegada que el contacte i realització d’activitats culturals té una implicació directa amb la millora de la qualitat de vida. D’aquesta manera, en base a la situació en la que es poden trobar aquestes persones, creiem que la participació cultural és una oportunitat que podem oferir des dels ateneus federats, per tal de contribuir i posar el nostre granet de sorra en l’àmbit de la lluita contra la violència de gènere.

Fins al moment hi ha 35 ateneus participant en el projecte, oferint places en les seves diferents activitats.

[1] Informe sobre la situació mundial de la prevenció de la violència de l’OMS (2014).

[2] (Agència Europea dels Drets Fonamentals (2014).