40 ANYS


CONTACTE

ateneus@ateneus.cat

93 268 81 30

L’any 1983 es va fundar la Federació d’Ateneus de Catalunya al Centre de Lectura de Reus, en el marc del 3r Congrés d’Ateneus. Celebrem el 40è aniversari sent la xarxa més estesa de cultura, esports i lleure del país, i hem preparat diverses activitats per commemorar-ho!

ACTE CENTRAL

L’Acte conmemoratiu del 40è aniversari va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, on es va fundar la FAC, el dia 3 de juny, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural.

Conversa entre els presidents de la FAC sobre experiències del passat i sobre el futur de la Federació o i l’associacionisme a Catalunya: Pep Morella (2019–Actualitat), Salvador Casals (2011–2019), Pere-Joan Pujol (2003–2011) i Francesc Melià (1993–2001).

Agraïment i homenatge a les entitats fundadores de la FAC i lliurament del document FAC 40 anys.

Presentació del treball guanyador de la primera edició del Premi Tribuna Atenea, de la Dra. Marta Rovira, i anunci de la persona guanyadora de la segona edició.

Càpsules Poètiques, a càrrec de Bàrbara Granados i Anna Güell.

Agraïments i aperitiu.


PROGRAMA D’ACTIVITATS

El tret de sortida es va donar el 25 de març al Casino del Centre de l’Hospitalet, en el marc de l’Assemblea General Ordinària de la FAC i coincidint també amb el 150è aniversari de l’entitat, en el qual es va presentar el Programa d’activitats del 40è. El showman Pep Callau va dinamitzar el dinar després del matí de feina. Aquell mateix dia el Teatre Municipal Àngel Guimerà de El Vendrell va ser testimoni de l’estrena de la producció FAC 2023: Un concert a la Casa Blanca.

Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, va ser l’escenari de la dinovena edició del Recercat. Des de la Federació d’Ateneus vam aprofitar l’ocasió per organitzar diverses activitats per celebrar el nostre 40è aniversari: Vam exposar pòsters dels projectes més destacats dels ateneus federats, així com la exposició Som Ateneus, produïda per la FAC; vam recuperar l’espectacle Quasi Òpera, la producció FAC 2022; i vam participar del Mosaic Recercat presentant el projecte Camins d’Ateneus.

El 3 de juny, al Centre de Lectura de Reus, vam celebrar un esdeveniment molt emotiu que va comptar amb la representació de les entitats que van impulsar el naixement de la FAC. L’acte, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural, va incloure amb una conversa entre els presidents que ha tingut la Federació al llarg de la seva història: Francesc Melià (1993-2001), en Pere-Joan Pujol (2003-2011), en Salvador Casals (2011-2019) i en Pep Morella (2019-actualitat).

Per seguir aquest 40è aniversari, vam presentar les jornades de debat Els ateneus som essencials, tercera trobada, que en aquesta ocasió es va dur a terme a Mora la Nova en el marc de la VI Jornada de l’Institut Ramón Muntaner. En les jornades d’enguany reflexionem sobre la gestió de les entitats, sobre els nostres punts forts per tal d’haver aconseguit mantenir vives entitats històriques, i ens preguntem com hem de gestionar avui per un futur millor.

El 9 de setembre la il·lustradora Carme Solé Vendrell va inaugurar el Sofà Vermell de les Revistes de l’APPEC, dins la Setmana del Llibre en Català, creant una peça per l’apartat A mà alçada del número 31 de la revista ATENEUS, una edició especial pel 40è aniversari. Després es va obrir un col·loqui amb el públic on Carme Solé va exposar les seves idees sobre Art i Creativitat, així com la seva estreta relació amb el món dels ateneus.

Com és tradició, clourem l’any amb una gala molt especial dels Premis Ateneus, que servirà per tancar l’aniversari aquest 2023.