Tallers de Cultura Popular als Ateneus


Vols fer un taller de Cultura Popular a la teva entitat?

Per tal de promoure la cultura popular, la Federació d’Ateneus ofereix tallers a les entitats amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Cadascun dels tallers està impartit per associacions o particulars dedicats a promoure els diferents tipus de disciplines.

CONDICIONS

  • Els preus corresponen al 30% del cost total del taller, que és el que assumeix l’entitat. L’altre 70% del cost és assumit per la FAC. A tots els preus cal afegir-hi l’IVA.
  • Tots els tallers han de tenir un mínim de 6 persones inscrites per a poder-se realitzar (a no ser que s’indiqui el contrari).
  • Si els cursos són adreçats a menors d’edat, cal que hi hagi en tot moment una persona responsable dels infants dins de l’activitat.
  • Els ateneus podran cobrar inscripció als participants dels tallers

Per tal de demanar un taller, o per a més informació, poseu-vos en contacte amb tecnic6@ateneus.cat o truqueu al 93 268 81 30


Tallers 2023:

Els tallers o formacions de Ball de Bastons que s’ofereixen són dinàmics, és a dir, s’adapten a les necessitats i inquietuds de cada sol·licitant. Es recomana fer part pràctica i que les persones puguin sentir què és fer Ball de Bastons. A partir d’aquesta premissa, però, es poden incorporar diferents elements tals com explicació teòrica, petita mostra de diferents tipus de vestuaris o bastons, etc. El formador/a mostra i ensenya coreografies que són familiars (sigui de la seva mateixa colla o similars) o ensenya coreografies més genèriques pertanyents als balls de la Coordinadora.

 

Comarques en què s’ofereix: La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya té presència en les quatre províncies. Amb un total aproximat de 100 grups, té presència en diferents comarques de Catalunya si bé no a totes. Poder assegurar el taller no dependrà tant de la ubicació geogràfica sinó que hi hagi formadores o formadors disponibles a prop del lloc on es demani.

Nombre de sessions: Es poden programar un màxim de 8 sessions.

A tenir en compte: Es recomana diferenciar per edats perquè es pugui treure el màxim profit i gaudir totes plegades, com a mínim, entre infants (menors de dotze anys) i joves i adults (majors de dotze anys).

Preu: El cost per l’Ateneu és de 16,5€ per sessió d’1h. 8 Sessions tenen un cost de 132€.

Si els talleristes no poden venir de prop del lloc on es demani el taller, el preu del taller es podria veure incrementat per qüestions de quilometratge, que assumiria l’Ateneu.

La Federació Sardanista de Catalunya ofereix tallers per aprendre a ballar aquest ball grupal tradicional català.

 

Comarques en què s’ofereix: Barcelonès, Maresme, Vallesos, Bages, Anoia, Berguedà, Osona, Alt Penedès, Garraf, La Selva, Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, Pla de l’Estany, Garrotxa i Ripollès.

Nombre de sessions: Es poden programar un màxim de 8 sessions.

Material necessari a aportar per part de l’ateneu: Equip de so amb suport de CD I USB.

Preu: El cost per l’Ateneu és de 46,80€ + km per 8 sessions d’1h.

El quilometratge és paga a 0,19€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu.

Taller per aprendre algunes danses tradicionals representatives del folklore català.

El nostre folklore és molt ric, variat i diferenciat: Terres de l’Ebre, de marina, del Pirineu, d’interior i està molt relacionat bé amb el calendari (carnestoltes, pasqua), amb els patrons o patrones del poble (festes del Roser, ballet de Deu), amb els oficis (ball de cercolets,)…

Durant el taller es faran exercicis d’escalfament i estirament i s’ensenyaran els punt bàsics per poder realitzar les danses així com l’origen, el motiu i característiques de les danses que s’ensenyin.

L’esbart encarregat d’impartir al taller serà un esbart proper a l’ateneu, de la mateixa població o poblacions properes.  Es concretaran danses properes territorialment, o bé en funció dels interessos dels participants.

S’ofereixen 2 tipus de tallers, segons edats:

  • Taller per infants menors de 12 anys: El Rogle, el Punxonet, La Masovera, En Joan Petit, Nans de Berga…
  • Taller juvenil i adults: Bolangeres, Contrapàs, Balls plans i Jotes.

 

Comarques en què s’ofereix: A tot Catalunya.

Nombre de sessions: 4 Sessions de 2 hores.

Mínim de participants 12. Màxim 24.

Preu: El cost per l’Ateneu és de 120 euros.

Durant el desenvolupament del taller s’utilitzarà una tècnica senzilla a base d’estructures en filferro, poliestirè expandit, modelatge de paper, imprimació i pintura perquè tothom creí el seu propi capgròs. Taller obert a totes les edats. Els participants podran escollir el personatge que vulguin, tant si estan relacionats amb el barri o poble com si no. Cada participant farà el seu propi capgròs. Màxim 10 participants.

 

Comarques en què s’ofereix: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Nombre de sessions: 14 sessions.

Preu: El cost per l’Ateneu és de 520,80€

Proposem fer un taller on es creïn un mínim de 6 capgrossos i un màxim de 12, que podran quedar-se a l’entitat, o bé ser pels participants del taller. Amb bases de cartró pedra ja fetes, es donarà forma a cada capgròs modelant amb cartró sobre l’estructura i policromant després.

 

Comarques en què s’ofereix: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrigues, Ribera d’Ebre, Montsià, Priorat, Segrià, Tarragonès i Terra Alta.

Nombre de sessions: 6 sessions de 2h

Preu per taller amb 6 Capgrossos: El cost per l’ateneu és de 351€ + km
Preu per taller amb 8 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 396€ +km
Preu per taller amb 10 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 441€ +km
Preu per taller amb 12 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 486€ +km

El quilometratge és paga a 0,19€ per km des del lloc d’origen del tallerista, La Serra d’Almos, i l’assumeix l’Ateneu.

Proposem fer un taller de capgrossos on es creïn 2, 3 o 4 figures amb durabilitat i resistència per quedar-se a l’entitat i passar a formar-ne part. Partirem d’una base de cartró pedra d’un capgròs que ens donarà consistència, equilibri, proporcions i portabilitat a la creació. A partir d’aquesta base els participants modelaran el rostre del capgròs per crear el seu personatge. Seguidament es passarà a policromar i fer els acabats.  Màxim 12 participants.

 

Comarques en què s’ofereix: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Nombre de sessions: 9 sessions de 2h

Preu per taller amb 2 capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 417€ + km

Preu per taller amb 3 capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 445,50€ + km

Preu per taller amb 4 capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 474€ + km

El quilometratge és paga a 0,19€ per km des del lloc d’origen del tallerista, Torelló, i l’assumeix l’Ateneu.

Taller d’iniciació en l’art de les catifes de flors i d’elements naturals.

 

Comarques en què s’ofereix: La Federació Catalana de Catifaires té presència a les diferents comarques de Catalunya, de les quatre províncies. Poder assegurar el taller no dependrà tant de la ubicació geogràfica sinó que hi hagi formadores o formadors disponibles a prop del lloc on es demani.

Nombre de sessions: Taller d’una sessió de 3 hores

Preu: El cost per l’Ateneu és de 90 euros + km

El quilometratge és paga a 0,19€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu.