Trobada Nacional d’Ateneus

Una inciativa de

Amb el suport de

llorencolor

La Trobada Nacional d’Ateneus és una jornada impulsada des de la Federació d’Ateneus de Catalunya per afavorir la interacció i la cooperació dels socis i sòcies d’ateneus, en un espai d’oci amb activitats ludicofestives i debats relacionats amb l’associacionisme cultural.

Després de la primera edició, a Figueres el 2018, i la segona, a Tàrrega el 2019, aquest 2022 s’ha celebrat la 3a edició, el 28 de maig a Llorenç del Penedès, amb un programa ple d’activitats per a tots els públics, que posaven de manifest, per damunt de tot, la cultura popular penedesenca.

Amb l’objectiu d’allunyar-se de la formalitat de les assemblees, consells i formacions que organitza la FAC al llarg de l’any, i que normalment van destinades a membres de les direccions dels ateneus, la Trobada Nacional vol esdevenir un encontre entre persones sòcies, voluntàries i participants d’aquestes entitats, així com una manera d’involucrar en la festa també als veïns i veïnes del municipi amfitrió i els pobles de la zona.


PROGRAMA DE LA 3a TROBADA NACIONAL

ESMORZAR I BENVINGUDA

9:30hLa Rambla

Esmorzar amb xocolata i coca

10:00h – Escenari de La Rambla

Benvinguda a càrrec de:

  • Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
  • Quim Nin, vicepresident primer de la Diputació de Tarragona
  • Jordi Marlès, alcalde de Llorenç del Penedès
  • Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus
  • Mayte Cascales, presidenta de El Centre
  • Ramon Sicart, president de La Cumprativa

Presenta l’acte i dinamitza la jornada: Toni Poch

DEBAT ‘ELS ATENEUS SOM ESSENCIALS?’

10.30h a 12.30hTeatre de La Cumprativa

Presentació de les conclusions dels debats territorials ‘Els ateneus som essencials’. Participatiu amb torn obert.

MATÍ DE JOCS

10.30h a 13.00hÀmbit de La Cumprativa

  • Jocs de memòria i trencaclosques gegant
  • Mostra del joc de la Butifarra

10.30h a 13.00h

  • Jocs tradicionals (Pati de El Centre)
  • Bitlles catalanes (Plaça 1 d’octubre)

PORTES OBERTES ALS ATENEUS

10.30h a 13.00h – El Centre

Sota el nom de Centre Moral i Instructiu, l’ateneu es va fundar el 1889 amb el suport del mossèn Pere Andreu i Sala. Actualment és una societat molt activa, amb diversos grups folklòrics com la colla més antiga de Catalunya de Falcons i el Ball de Bastons. L’associació també compta amb el Grup i l’Escola de Teatre, el cicle de concerts Sonaprop, la projecció del Documental del mes i altres activitats. Des del 2000, l’entitat es desvincula de la parròquia i es constitueix en societat sense ànim de lucre, amb objectius culturals i de lleure, i amb la catalanitat com a tret destacat del seu tarannà. El 2018 rep la Creu de Sant Jordi.

12.00h a 14.00h – La Cumprativa

L’any 1918, diverses famílies pageses amb fermes inquietuds socials i de tendència  política d’esquerra i progressista van fundar La Cumprativa, que més endavant seria la seu d’Unió de Rabassaires de Llorenç. L’entitat va ser tancada després de la guerra civil i no es va poder reobrir fins el 1964. Actualment continua viva amb el Ball de Diables, Banyetes, Drac, Grup de Gegants i Grallers, Grup de Capgrossos i Grup de Teatre. A més, organitza diversos cicles de conferències, el cicle de poesia La Cumprasia, exposicions d’art contemporani i el Vigralla. Aquesta entitat també va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2018.

CONCERT VERMUT

13:00h – Pati de El Centre

Joan Ràfols (guitarra i veu) i Guillem Vinyes (percussió) presenten un concert en format acústic amb temes propis d’estil pop-rock i versions de cançons catalanes actuals i temes mítics de grups com Sopa de Cabra, Els Pets o Lax’n’Busto.

Preu: 5€

DINAR POPULAR

14:00hLa Rambla

Menú:

  • Amanida verda
  • Paella de peix o verdures
  • Cóc artesà fet del dia
  • Vi i cava Castell d’Or
  • Pa i aigua mineral

Preu: 20€

CERCAVILA

17:30hPels carrers de la vila

Amb l’actuació de les colles de:

  • Capgrossos: Fundat l’any 2000, el grup està format per tres elements que simbolitzen els colors de la bandera local: el blau del mar, el groc de la plana i el verd de la muntanya. Acompanyen als tres elements centrals una comparsa de personatges abillats segons cada capgròs.
  • Gegants: Els gegants es van estrenar el 9 d’agost de 1988. Foren batejats l’11 de juny de 1989 amb els noms de Bernat i Beatriu de Tous. Participen en cercaviles i trobades de gegants per comarques, i van acompanyats pel Grup de Grallers.
  • Drac de Llorenç: Construït per l’escultor Manel Casserres, es va estrenar durant la Festa Major de Llorenç l’any 1988. Amb 12 punts de foc, participa en cercaviles i correfocs per tot el territori català, com les de les Festes de la Mercè de Barcelona o la cercavila de foc del Vendrell.
  • Ball de Bastons: Nascuda l’any 1896, aquesta dansa ha perdurat amb força fins als nostres dies, formant part del ric i variat llegat cultural popular llorencenc i penedesenc. Alguns dels balls que escenifiquen són La Processó, El Terra, La Marxa, el Ball de Sant Llorenç i el 10 d’Agost.
  • Diables: Fundat l’any 1982, formen part del Ball una cinquantena de joves. La seva figura típica és El Bateig i els acompanya amb el so d’una dotzena de timbals. Des de 2002 celebren cada any la Nit de Foc i Rock, on conviden colles de Diables de diversos indrets de Catalunya.
  • Banyetes: Creada l’any 2004, és la secció infantil dels Diables. Aglutina nens i nenes de tot el poble, que hereten aquesta bonica tradició catalana.
  • Grup de Falcons: Fundat el 1942, és el grup més antic de Catalunya que es manté actiu avui en dia. Les seves exhibicions són una sèrie d’evolucions a través de les quals fan conjunts i construccions humanes que recorden el seu origen gimnàstic. Aquest any celebren el 80è aniversari.

CONCERT DE RUMBA

20:00hEscenari de La Rambla

Amb el flamenc com a nexe comú, Colors de rumba, busca en les seves arrels l’expressió i el “duende”, per compartir la inspiració i l’essència d’un mateix sentir. L’instint flamenc d’aquests músics esdevé d’un aprenentatge de pares a fills expressat de forma diàfana i directa que poques escoles poden arribar a ensenyar.

BALL DE DIABLES I ESPECTACLE PIROTÈCNIC

21.30hLa Rambla

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

EXPOSICIONS

Som Ateneus 

Teatre de El Centre / Entrada lliure 

El 28 de maig de 10h a 19h

Quan s’enduen un país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya

Sala Centenari de La Cumprativa / Entrada lliure

Del 17 al 28 de maig

Horari de visita habitual: De 12h a 14h

Horari de visita dins la Trobada Nacional: De 10h a 19h