Trobada Nacional d’Ateneus

Una inciativa de

Amb el suport de

llorencolor

Vine a gaudir de la 3a Trobada Nacional a Llorenç del Penedès!

La Trobada Nacional d’Ateneus és una jornada impulsada des de la Federació d’Ateneus de Catalunya per afavorir la interacció i la cooperació dels socis i sòcies d’ateneus, en un espai d’oci amb activitats ludicofestives i debats relacionats amb l’associacionisme cultural.

Aquest 2022, es durà a terme el 28 de maig a Llorenç del Penedès, i comptarà amb un munt d’activitats per a tots els públics: jocs tradicionals, actuacions musicals, cercavila, exposicions, i molt més!

La 3a edició de la Trobada Nacional serà possible gràcies a la col·laboració dels ateneus el Centre i La Cumprativa, la coordinació de la Delegació territorial de les Comarques de Tarragona, i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Llorenç del Penedès.

Des de la Federació, fem una crida a tota aquella gent que viu amb passió els ateneus que facin la màxima difusió possible en els seus cercles propers, per aconseguir fer de la Trobada, un espai on tots els socis i sòcies puguin celebrar junts la festa de l’ateneísme.


PROGRAMA DE LA 3a TROBADA NACIONAL

ESMORZAR I BENVINGUDA

9:30hLa Rambla

Esmorzar amb xocolata i coca

10:00h – Escenari de La Rambla

Benvinguda a càrrec de:

 • Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
 • Quim Nin, vicepresident primer de la Diputació de Tarragona
 • Jordi Marlès, alcalde de Llorenç del Penedès
 • Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus
 • Mayte Cascales, presidenta de El Centre
 • Ramon Sicart, president de La Cumprativa

Presenta l’acte i dinamitza la jornada: Toni Poch

DEBAT ‘ELS ATENEUS SOM ESSENCIALS?’

10.30h a 12.30hTeatre de La Cumprativa

Presentació de les conclusions dels debats territorials ‘Els ateneus som essencials’. Participatiu amb torn obert.

MATÍ DE JOCS

10.30h a 13.00hÀmbit de La Cumprativa

 • Jocs de memòria i trencaclosques gegant
 • Mostra del joc de la Butifarra

10.30h a 13.00h

 • Jocs tradicionals (Pati de El Centre)
 • Bitlles catalanes (Plaça 1 d’octubre)

PORTES OBERTES ALS ATENEUS

10.30h a 13.00h – El Centre

Sota el nom de Centre Moral i Instructiu, l’ateneu es va fundar el 1889 amb el suport del mossèn Pere Andreu i Sala. Actualment és una societat molt activa, amb diversos grups folklòrics com la colla més antiga de Catalunya de Falcons i el Ball de Bastons. L’associació també compta amb el Grup i l’Escola de Teatre, el cicle de concerts Sonaprop, la projecció del Documental del mes i altres activitats. Des del 2000, l’entitat es desvincula de la parròquia i es constitueix en societat sense ànim de lucre, amb objectius culturals i de lleure, i amb la catalanitat com a tret destacat del seu tarannà. El 2018 rep la Creu de Sant Jordi.

12.00h a 14.00h – La Cumprativa

L’any 1918, diverses famílies pageses amb fermes inquietuds socials i de tendència  política d’esquerra i progressista van fundar La Cumprativa, que més endavant seria la seu d’Unió de Rabassaires de Llorenç. L’entitat va ser tancada després de la guerra civil i no es va poder reobrir fins el 1964. Actualment continua viva amb el Ball de Diables, Banyetes, Drac, Grup de Gegants i Grallers, Grup de Capgrossos i Grup de Teatre. A més, organitza diversos cicles de conferències, el cicle de poesia La Cumprasia, exposicions d’art contemporani i el Vigralla. Aquesta entitat també va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2018.

CONCERT VERMUT

13:00h – Pati de El Centre

Joan Ràfols (guitarra i veu) i Guillem Vinyes (percussió) presenten un concert en format acústic amb temes propis d’estil pop-rock i versions de cançons catalanes actuals i temes mítics de grups com Sopa de Cabra, Els Pets o Lax’n’Busto.

Preu: 5€

DINAR POPULAR

14:00hLa Rambla

Menú:

 • Amanida verda
 • Paella de peix o verdures
 • Cóc artesà fet del dia
 • Vi i cava Castell d’Or
 • Pa i aigua mineral

Preu: 20€

CERCAVILA

17:30hPels carrers de la vila

Amb l’actuació de les colles de:

 • Capgrossos: Fundat l’any 2000, el grup està format per tres elements que simbolitzen els colors de la bandera local: el blau del mar, el groc de la plana i el verd de la muntanya. Acompanyen als tres elements centrals una comparsa de personatges abillats segons cada capgròs.
 • Gegants: Els gegants es van estrenar el 9 d’agost de 1988. Foren batejats l’11 de juny de 1989 amb els noms de Bernat i Beatriu de Tous. Participen en cercaviles i trobades de gegants per comarques, i van acompanyats pel Grup de Grallers.
 • Drac de Llorenç: Construït per l’escultor Manel Casserres, es va estrenar durant la Festa Major de Llorenç l’any 1988. Amb 12 punts de foc, participa en cercaviles i correfocs per tot el territori català, com les de les Festes de la Mercè de Barcelona o la cercavila de foc del Vendrell.
 • Ball de Bastons: Nascuda l’any 1896, aquesta dansa ha perdurat amb força fins als nostres dies, formant part del ric i variat llegat cultural popular llorencenc i penedesenc. Alguns dels balls que escenifiquen són La Processó, El Terra, La Marxa, el Ball de Sant Llorenç i el 10 d’Agost.
 • Diables: Fundat l’any 1982, formen part del Ball una cinquantena de joves. La seva figura típica és El Bateig i els acompanya amb el so d’una dotzena de timbals. Des de 2002 celebren cada any la Nit de Foc i Rock, on conviden colles de Diables de diversos indrets de Catalunya.
 • Banyetes: Creada l’any 2004, és la secció infantil dels Diables. Aglutina nens i nenes de tot el poble, que hereten aquesta bonica tradició catalana.
 • Grup de Falcons: Fundat el 1942, és el grup més antic de Catalunya que es manté actiu avui en dia. Les seves exhibicions són una sèrie d’evolucions a través de les quals fan conjunts i construccions humanes que recorden el seu origen gimnàstic. Aquest any celebren el 80è aniversari.

CONCERT DE RUMBA

20:00hEscenari de La Rambla

Amb el flamenc com a nexe comú, Colors de rumba, busca en les seves arrels l’expressió i el “duende”, per compartir la inspiració i l’essència d’un mateix sentir. L’instint flamenc d’aquests músics esdevé d’un aprenentatge de pares a fills expressat de forma diàfana i directa que poques escoles poden arribar a ensenyar.

BALL DE DIABLES I ESPECTACLE PIROTÈCNIC

21.30hLa Rambla

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

EXPOSICIONS

Som Ateneus 

Teatre de El Centre / Entrada lliure 

El 28 de maig de 10h a 19h

Quan s’enduen un país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya

Sala Centenari de La Cumprativa / Entrada lliure

Del 17 al 28 de maig

Horari de visita habitual: De 12h a 14h

Horari de visita dins la Trobada Nacional: De 10h a 19h