Beques, premis i subvencions

El servei de Beques, Premis i Subvencions engloba les diferents convocatòries de beques i premis que organitza la FAC per tal de fomentar la iniciativa i acció dels ateneus, així com donar ajut per aconseguir aquelles subvencions a les que vulguin aspirar.

El projecte Apropa’t a l’Ateneu de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) ofereix a dones, infants i adolescents que han patit violència de gènere l’oportunitat de refer llaços amb l’entorn i enfortir les seves xarxes socials a través d’activitats culturals i de la vida als ateneus federats. Aportem a aquestes persones una beca de participació per assistir en alguna activitat cultural que es dugui a terme dins als ateneus

Condicions:

 • La FAC assumeix el cost de l’activitat de les dones i infants que entrin per aquest projecte.
 • L’ateneu ha d’assumir el cost de la quota de soci de les persones beneficiàries del projecte.

Si el vostre ateneu vol formar part de la xarxa d’entitats que acullen a persones becades per aquest projecte a fer activitats poseu-vos en contacte amb la FAC.

Aquestes beques van dirigides a totes aquelles persones associades que fan alguna activitat a la vostra entitat i per algun motiu o altre, no poden assumir el cost total de l’activitat. És per això, que des de la Federació d’Ateneus de Catalunya us ajudem a què aquestes persones no hagin de deixar de fer aquestes activitats. Vosaltres, com a entitat, assumiu el cost de la quota de soci i la Federació assumeix una part del cost total de l’activitat. Aquest 2020, a causa de la Covid-19, no hi haurà beques de 2r trimestre ni tampoc de Casal d’Estiu.

Normativa:

 • Es podrà demanar un màxim de 3 beques per entitat i per mes.
 • Els terminis per enviar les places becades 2020 són els següents:
 • 1er trimestre (gener – març): 22 d’abril ¡
 • 4r trimestre (setembre – desembre): 9 de desembre
 • De l’import mensual de cada activitat la FAC aportarà el següent:
 • Dels primers 15€ mensuals de l’activitat, es becarà el 100%
 • Dels segons 15€ mensuals de l’activitat, es becarà el 50%
 • Dels tercers 15€ mensuals de l’activitat, es becarà el 25%
 • A partir dels 45€ mensuals de l’activitat, no es becarà.
 • Activitats d’estiu-Casal d’estiu (juliol-agost): de l’import setmanal de del Casal d’estiu la FAC becarà els primers 30€.

 

Les entitats federades poden participar-hi de dues maneres:

 1. Oferint places perquè una persona en risc d’exclusió social pugui realitzar alguna activitat a l’ateneu, el qual ha d’assumir el cost de la quota de soci de la persona beneficiària de la plaça. Per fer-ho, cal omplir la fitxa adjunta.
 2. Fent arribar a la FAC les places que actualment ja es bequen des de l’ateneu. Per fer-ho, cal omplir el formulari següent:

Trimestralment la FAC resoldrà les beques. La quota de soci l’haurà d’assumir l’entitat.

Fruit de la col·laboració entre la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, anualment convoquem la Beca de Recerca Històrica «Terra d’Ateneus», amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat.

L’objectiu d’aquest premi és becar un projecte de recerca centrat en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en un territori concret dins de l’àmbit català des del punt de vista històric.

La beca està dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball guanyador a la col·lecció “Terra d’Ateneus”, de l’editorial Afers.

Els Premis Ateneus són els guardons que la Federació d’Ateneus de Catalunya convoca anualment, des de l’any 1989, amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

Els guardons s’adrecen a totes les entitats sense ànim de lucre que presenten propostes de projectes de qualitat en alguna de les categories proposades. L’entitat premiada rep un reconeixement i una dotació econòmica que promou la continuïtat i/o innovació en els seus projectes.

Les diferents categories de premis que s’entreguen són:

El ‘Premi Jove, Proposa!’, el ‘Premi al Treball en Xarxa’, el ‘Premi a la Comunicació Associativa’, el ‘Premi a la Creativitat Artística’, el ‘Premi a la Capacitat d’Innovació’, i el ‘Premi al Foment de la Participació’.

Cada categoria disposa d’un primer premi de 1.500 € i el guardó; un segon premi de 900 € amb diploma, i un tercer premi de 300 € amb diploma.

Per saber com dur a terme la sol·licitud per presentar-se als Premis Ateneus podeu posar-vos en contacte amb la FAC.

El Servei de subvencions informa permanentment a les entitats federades sobre les noves convocatòries de subvencions i ajuts a les quals es pot optar; assessorament i/o gestió integral en la presentació de sol·licituds d’ajuts.

L’assessorament sobre com presentar, tramitar i gestionar les sol·licituds de subvencions i ajuts és gratuït i es pot rebre posant-se en contacte amb la FAC.

La preparació de la sol·licitud són 100€ + IVA.

Una vegada adjudicada la subvenció, es fa el seguiment i la justificació. El cost d’aquesta segona part és del 10% de l’import atorgat + IVA.