L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona celebra el seu centenari amb un seguit d’actes molt especials

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona celebra el seu centenari amb un seguit d’actes molt especials

El proper 25 d’octubre, el pregó al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona donarà lloc a l’inici del centenari de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB), una commemoració molt especial que preveu tot un conjunt d’actes i activitats a desenvolupar en els propers mesos adreçats tant als socis i amics de l’ACFB, com a entitats sardanistes i culturals del país.

El pregó correrà a càrrec del periodista i escriptor Jordi Lara. L’actriu Lluna Pindado serà la presentadora de l’acte que comptarà amb l’actuació de l’Àliga de la ciutat amb ministrers i la Cobla Principal de Llobregat.

La següent cita serà el Memorial Joaquim Serra especial Centenari que tindrà lloc al Teatre l’Aliança del Poblenou el proper 21 de novembre. El Memorial Joaquim Serra és un concert anual d’alta qualitat i referent del món sardanista, amb compositors, directors i intèrprets de primer nivell. Enguany actuaran les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània, que interpretaran obres destacades del compositor de Peralada i d’altres autors premiats al llarg dels anys. La prestigiosa compositora Elisenda Fàbregas ha estat l’escollida per estrenar una obra encarregada a propòsit per aquesta edició del centenari. Dirigiran les actuacions Antoni Ros-Marbà, Montserrat Meneses i Marcel Sabaté.

La celebració del centenari de l’ACFB seguirà el 2023 amb altres actes destacats com el Gran Concert del Centenari al Palau de la Música Catalana el 27 de febrer (en el que el compositor Marc Timón estrenarà una obra commemorativa), l’Aplec de la Catedral el 10 de juny i l’acte institucional de Cloenda del Centenari al Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el mateix mes de juny.

D’altra banda, a través de la secció Amics dels Concerts, l’Agrupació ha volgut celebrar el centenari amb un cicle de concerts molt ambiciós que inclou 10 actuacions al voltant de vàries temàtiques que mostraran la diversitat de repertori de la formació catalana, tant d’autors històrics com de propostes més contemporànies. Entre ells, tenen una significació especial el concert In memoriam Jesús Ventura del 28 de novembre i les sardanes dedicades al centenari interpretades per la Cobla Sant Jordi en un concert el 9 de gener. El cicle també comptarà amb un repertori per a cor i cobla, explorant les diverses sonoritats de la cobla amb altres formacions instrumentals.

 

Una mica més sobre l’entitat…

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, constituïda el 26 d’octubre de 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, és un dels organismes culturals més veterans de l’àmbit barceloní. Ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), i la seva activitat cultural ha estat reconeguda per la UNESCO. L’entitat, que forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya, des de la seva fundació ha mantingut una intensa activitat de foment de la llengua i la cultura catalanes, incidint especialment en el món sardanista, així com en d’altres àmbits com el muntanyisme, el turisme cultural, la dansa, la música i el teatre.

L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona, La Confederació Sardanista de Catalunya i l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona van impulsar el projecte de la Casa de Sardana que es va concretar en un conveni de finançament per part l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut de Cultura de Barcelona. La casa de la Sardana s’ubica al local del carrer del Pou de la figuera, 15, un espai cedit per l’Agrupació que havia estat el seu estatge social i que permet l’hostatge de les entitats culturals i sardanistes de la ciutat de Barcelona, i altres d’arreu de Catalunya.

Actualment, l’ACFB té un arxiu de més de 7.000 títols de partitures i particel·les de sardanes en paper i en microfilm. El món sardanístic, cobles, compositors i d’altres que ho sol·liciten en poden disposar gratuïtament. També té una biblioteca de més de 1.350 títols i una fonoteca de més 500 discs de vinil i compactes que estan a la disposició dels socis, veïns del barri i públic en general.

CONSULTA AQUÍ EL DOSSIER DEL CENTENARI DE L’ACFB

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.