La VII beca Terra d’Ateneus premia un estudi que per primer cop posa el focus a Barcelona ciutat

La VII beca Terra d’Ateneus premia un estudi que per primer cop posa el focus a Barcelona ciutat

Maria Jesús Vidal, Sheila Garcia i Isabel Centeno són les autores de la proposta de treball becada amb 3.000 euros i la publicació de l’obra

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya han concedit la «VII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» a la proposta de treball “Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta: memòria popular de l’associacionisme cultural i polític a dos barris obrers”, presentada per Maria Jesús Vidal, Sheila Garcia i Isabel Centeno.

El jurat, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV; Alfons Tiñena de Lluïsos d’Horta i Pilar Firmas de la direcció de la Federació d’Ateneus, ha resolt becar l’estudi de les tres investigadores.

El treball presenta una novetat en tota la trajectòria dels estudis becats per la Terra d’Ateneus, i és que per primera vegada una proposta d’estudi planteja posar el focus en el teixit associatiu de la ciutat de Barcelona, més concretament a la zona costanera del Poblenou i la Barceloneta. El jurat ha valorat molt positivament la proposta d’estudi comparatiu que plantegen, com també la rigorositat de la trajectòria curricular de les investigadores.

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a tots els investigadors dels centres d’estudis locals i comarcals.

La col·lecció «Terra d’Ateneus», de l’Editorial Afers, té quatre volums publicats: “El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus , 2015); el tercer volum de Guillem Puig: “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979” i “Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017)”, presentat per Victòria Almuni i Eva Garcia.

Al llarg d’aquest any es publicarà i es presentarà l’estudi guanyador de la V Beca Terra d’Ateneus, “Casal Català de Brussel·les. 90 anys d’Història” de Jordi Bohigas, a la capital belga.

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.

Deixa el teu comentari