Medi ambient i ateneus a la revista 17

Medi ambient i ateneus a la revista 17

Tanquem l’any amb la publicació de la segona revista semestral Ateneus, la número 17.

Aquest número l’hem dedicat als ateneus com a agents de transformació ecologista, és a dir, com a espais de difusió i crítica que afavoreixin la cura del medi ambient.

La cura al medi ambient no pot esperar

Podríem recollir un grapat de dades numèriques i conclusions d’estudis científics per avalar l’emergència que té l’abordatge de la protecció mediambiental del planeta. Entenem però, que les evidències són arreu en el nostre dia a dia: en com i què consumim, com gestionem els residus, i com fem de les nostres entitats espais més eficients i sostenibles.

L’ateneisme, com a associacionisme sociocultural crític, fa temps que es preocupa per difondre iniciatives ecologistes, amb xerrades, projeccions i/o exposicions, per exemple. Ara bé, com a espais de transformació social a diferents àmbits, tenim pendent la materialització d’accions quotidianes a les nostres seus. En el número present, hem recollit tot d’experiències que algunes entitats han integrat per a ser més sostenibles amb l’entorn i les persones que l’habiten.

A l’hora de contractar serveis de subministraments, tinguem present la petjada ecològica que suposa un model de consum o un altre; tinguem en compte el reciclatge, no només de paper, sinó de tots els materials que emprem a la nostra activitat ordinària; esdevinguem espai d’acollida per a seccions o cooperatives de consum ecològic; programem jornades d’intercanvi d’articles de segona mà; … Tenim al nostre abast, propostes que podem aplicar des d’avui. Compartim-les. I siguem creatives!

Que la mandra no ens instal·li en la deixadesa. Som del parer que és responsabilitat individual respectar el que ens han deixat els nostres avantpassats; però és responsabilitat col·lectiva garantir la protecció d’uns barris i viles habitables per a les generacions futures. Encara hi som a temps!

Consell Redactor