La Unió Escaulenca inaugura una exposició en motiu del seu 150è aniversari

La Unió Escaulenca inaugura una exposició en motiu del seu 150è aniversari

La Unió Escaulenca celebra el 150è aniversari convidant a tothom a veure l’exposició que han organitzat en motiu d’aquesta efemèride. L’exposició s’inaugurarà el pròxim dissabte 4 de juliol, a les 19h, a les Plaça de les Escaules, a Les Escaules, i romandrà visitable fins final d’any. Des de la FAC felicitem l’entitat per la seva trajectòria en aquest aniversari rodó.

D’on neix la Unió Escaulenca?

En sintonia amb la majoria de poblacions catalanes de l’època, el 1870 es va fundar l’associació ”Sociedad de Socorros Mútuos Entre Hermanos del pueblo de las Escaulas denominada LA CONCORDIA bajo la avocación de San Sebastian.” Posteriorment, al 1910, neix la “Sociedad de Socorros Mútuos La Unión Escaulense Bajo la avocación de San Sebastián” que és el resultat de la fusió de les societats “ Centro Obrero” i “La Concòrdia”. L’objecte de la societat era “ socorrer moral y materialmente a sus socios enfermos y la instructiva, procurando por todos los medios posibles la ilustración de los mismos”

Aquesta societat a més de les activitats pròpies de les mútues d’auxili va promoure un equip de futbol i una agrupació teatral que va adquirir cert renom a la comarca als anys 30 i fins ben entrats els anys 50.

La vida moderna però va fer obsoleta la part mutualista i l’any 1987 s’abandona aquesta funció. Així s’endega una nova etapa en la que es converteix en “Una societat de caràcter cultural i recreativa” que organitza i acull nombroses activitats com les famoses i pioneres Quines de les Escaules, la Fira de l’ametlla, la Baixada de la Muga, l’Aplec de Sardanes o el festival de poesia i performance La Muga Caula entre d’altres.

A diferència de moltes altres Societats de Catalunya, la Unió Escaulenca ha sabut adaptar-se al pas del temps mantenint la seva independència gràcies a l’esforç dels socis i socies.

Aquesta notable efemèride ha esperonat els socis i socies a celebrar-la amb una detallada exposició de la seva història així com a prendre impuls cap a renovats horitzons. Per això LA UNIÓ ESCAULENCA acaba d’incorporar-se a la Federació d’Ateneus de Catalunya, ha estrenat nou logo, fusió de tradició i modernitat i pàgina web. (www.launioescaulenca.com)

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.