La Zona

La Zona

Inscriu-te entrant al formulari a través d’aquest enllaç.

Per a més informació pots descarregar-te i imprimir el díptic


El mercat digital de l’economia social i solidària

La crisi de la COVID-19 ha obligat una part important de la societat a adaptar-se a un entorn digital de forma ràpida i massiva. Des d’Opcions, cooperativa de consum responsable, ja s’han informat dels impactes negatius associats al comerç digital. Ara bé, les mesures de confinament i el distanciament físic no deixen gaire marge i han provocat que moltes empreses vegin perillar la seva viabilitat econòmica si no poden obrir línies de negoci en l’entorn digital.

Som perfectament conscients dels impactes negatius associats al comerç digital i de la urgència de les alternatives de consum per digitalitzar-se. Per això, creiem que l’Economia Social i Solidària (ESS) necessita construir, de forma col·lectiva, un espai digital on es puguin contractar i comprar productes i serveis. Un espai regit pels principis del consum conscient i els criteris socials, ambientals i de governança de l’ESS.

És per això que Opcions impulsa la creació d’aquest Mercat Social Digital, conjuntament amb Coopdevs, Koiki, Agència Talaia, Fent País, Goteo i la Federació d’Ateneus de Catalunya. I amb el suport financer de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Volem articular un espai d’intercooperació comercial i comunicativa per ajudar a escalar les iniciatives de l’ESS. Un espai que arribi a una part important de la ciutadania, també a la que encara no practica el consum conscient. I ho estem fent apostant per una logística sostenible, tecnologia de codi obert i amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del nostre consum i no de maximitzar els beneficis.

És per això que s’ha creat La Zona: Alternativa ecològica de la compra online i de model de comerç local, creant una xarxa de punts de recollida de proximitat i en el que la logística es recolza principalment en la bicicleta i els desplaçaments a peu.

Que quedi clar, però, que l’objectiu final no és només la creació d’un “Market Place” , sinó també el desenvolupament d’un espai digital a on informar sobre l’impacte del nostre consum, facilitar i motivar els canvis a les alternatives de consum, comprometre’ns amb la gent vulnerabilitzada i fer xarxa per posar el nostre consum al servei de la transformació social.

En resum, des de la Federació d’Ateneus de Catalunya volem apostar per sumar en aquest projecte d’alternatives de consum en un mateix projecte d’intercooperació. Perquè, si alguna cosa hem après de l’anterior crisi és que, per ensortir-nos-en, cal que ho fem plegades. És per això que animem a tots els ateneus federats a sumar-se a la iniciativa de ser centre de recollida de La Zona. Així, persones i entitats del vostre barri o municipi podran recollir-hi els productes que hagin comprat. Ajudareu a l’estalvi de CO2, augmentareu el reconeixement de la vostra entitat i guanyareu referencialitat com a espai compromès amb el consum conscient.

 Si vols que el teu ateneu formi part de la xarxa de Centres de Recollida us podeu posar en contacte amb nosaltres.

 A més, aquest més d’abril durem a terme un seguit de formacions virtuals pels membres de les juntes dels ateneus que en vulguin formar part. Parlarem de La Zona i sobre què implica esdevenir Centre de Recollida i com fer-ho. Podreu conèixer millor el projecte i aclarir tots els dubtes.