Estudi sobre l’espoli franquista als ateneus

Estudi sobre l’espoli franquista als ateneus

17 de gener– Llibreria Ona

Presentació a Barcelona

 

8 de febrer – Llibreria 22

Presentació a Girona

 

22 de març – Llibreria Papasseit

Presentació a Manresa

 

25 de març – Llibreria La Fatal

Presentació a Lleida


Estudi

L’estudi, que ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya, descriu el funcionament i les motivacions rere la repressió franquista a Catalunya a través d’una de les seves cares més desconegudes: la requisa patrimonial al moviment associatiu i obrer.

Neus Moran, doctora en història contemporània, ens explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics ideològics i d’esborrar els llaços socioculturals del país amb l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de, com a mínim, 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents. Una pèrdua i destrucció d’aquells espais que Montserrat Duch defineix com a “xarxa de llocs de trobada i socialització“, locals d’ajuda mútua, d’ensenyament popular o de generació i transmissió de la cultura. La seva desaparició vaa deixar una empremta irreversible sobre el patrimoni material i immaterial de la sociabilitat popular catalana.

“Els casos exemple d’aquest estudi serveix de metàfora dels efectes de l’espoli a tota Catalunya, de l’intent de destrucció d’un patrimoni cultural construït amb l’esforç de totes aquelles persones que van creure possible crear tot allò. Tenim l’esperança que aquest llibre faci entendre millor els perquès de la requisa franquista i de la seva pervivència en l’actualitat. Uns perquès que cal afrontar per dignitat i responsabilitat col·lectiva.”

Neus Moran, doctora en història contemporània i autora de l’estudi “L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)

Aquest procés queda clar a través d’un anàlisi de cas on Moran ressegueix la història d’un conjunt d’ateneus, tant casos d’èxit i de recuperació com casos d’entitats que encara avui estan lluitant per recuperar el patrimoni, totes elles actuals membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya:

 • Casa del Poble, Blanes
 • Ateneu Centre Democràtic i Progressista, Caldes de Montbui
 • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana, Cervera
 • Unió del Casal Gelidenc, Gelida
 • Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Igualada
 • Centre Agrícola i Social, El Pla del Penedès
 • Societat Coral La Unió Santcugatenca, Sant Cugat del Vallès
 • Ateneu Santfeliuenc, Sant Feliu de Llobregat
 • Ateneu Agrícola, Sant Sadurní d’Anoia
 • Centre Obrer, La Sénia
 • Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca, Sentmenat

Presentació

El 17 de gener, a la Llibreria Ona de Barcelona, va tenir lloc la presentació del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)”, publicat per l’editorial L’Avenç i que ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Presentat per Neus Moran, autora del llibre i doctora en història contemporània, i Montserrat Duch, catedràtica d’història contemporània de la URV, va comptar també amb una breu introducció de Pep Morella, president de la FAC, que va reivindicar la necessitat d’aquest estudi a l’hora de recordar i comprendre el passat, però, sobretot i tristament, com a eina per entendre el present de moltes entitats catalanes que encara lluiten per recuperar el seu patrimoni: “Una dramàtica història del nostre país que alguns voldrien fer desaparèixer, però que molts altres volem que no s’oblidi. No perquè ens agradi recordar-la sinó perquè cal denunciar la injustícia amb la que el govern colpista va sotmetre tot un país.“.