Amen Sam: Ateneus i Poble Gitano


Participa en un projecte de país de la Federació d’Ateneus!

La Federació d’Ateneus de Catalunya vol aprofitar la xarxa d’ateneus a tot el territori català per presentar un projecte comunitari i sobre cultura del poble gitano: Amen Sam (“Nosaltres Som”, en llengua romaní), amb la complicitat de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC, amb 96 entitats federades).

En què consisteix Amen Sam?

Cada ateneu podrà escollir entre un ventall de possibilitats que inclou tallers, xerrades, actuacions musicals participatives i exposicions. Les activitats, que tindran lloc entre setembre i desembre de 2021, estaran centrades en diverses temàtiques d’interès, com la història del poble gitano, el porrajmos (holocaust gitano) o la dona gitana i el feminisme romaní. També hi haurà tallers de cuina gitana, rumba catalana i percussió flamenca i cine-fòrums, entre d’altres.

Per què aquest projecte?

Per la FAC, la integració social de totes les cultures que han construït la identitat social catalana és una prioritat. Volem integrar, col·laborar, associar-nos. És el cas del col·lectiu gitano que, a més, ha estat històricament una cultura estigmatitzada i reprimida. L’associació amb entitats com la FAGiC, de tanta transcendència al país, creen una aliança que ens fa créixer i situa, a la Federació d’Ateneus, com un dels agents socioculturals de referència a Catalunya.

La concepció d’aquest projecte també respon a un encàrrec del 6è Congrés d’Ateneus de Catalunya, celebrat el 2019, que consisteix en obrir els ateneus al carrer, i apropar el model i la vida ateneística a aquests nous col·lectius. La FAC vol contribuir a superar els estereotips que la societat occidental ha anat construint al voltant del poble gitano, integrant-los a la vida quotidiana de l’ateneisme i, per tant, de l’associacionisme català. El projecte té una voluntat comunitària, és a dir, de fer participar no només al poble gitano i sòcies dels ateneus sinó també l’entorn del municipi on està situat l’ateneu participant.

Calendari i activitats

El 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, hi haurà una presentació pública del projecte!

El cicle es desenvoluparà durant el segon semestre de 2021, de setembre a desembre.

Per participar d’aquest projecte, els ateneus que vulguin optar-hi hauran de contactar amb la Federació d’Ateneus: amensam@ateneus.cat

*Els ateneus que hi participin han de comptar amb la infraestructura necessària per acollir aquests tipus d’activitats (sales on fer concerts, xerrades, tallers i on mostrar l’exposició).