La FAC compareix al Parlament per demanar accions clares per al retorn dels béns espoliats

La FAC compareix al Parlament per demanar accions clares per al retorn dels béns espoliats

Foto: Parlament de Catalunya

La Comissió pel retorn dels béns espoliats pel franquisme ha comparegut avui, dijous 22 de setembre de 2022, al Parlament de Catalunya per defensar els interessos patrimonials dels ateneus i vetllar perquè es recullin en llei les necessitats del teixit associatiu vers l’espoli franquista. 

En la seva compareixença davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya d’avui, el president de la FAC, Pep Morella, ha demanat als portaveus de les diverses formacions polítiques presents que “vagin més enllà de les bones voluntats i demostrin amb fets el seu suport real a les accions orientades al retorn dels béns ateneus espoliats pel franquisme als ateneus”.

Jaume Pieres, portaveu de la Comissió pel retorn dels béns espoliats pel franquisme; Carlos Pablos, vocal de la junta directiva de la FAC i president del Centre de Gràcia; Issona Passola, presidenta Ateneu Barcelonés; Josep M. Ramonjoan, secretari de l’Ateneu Igualadí, i Joan Ramoneda, vicepresident de la Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca, han acompanyat Morella per visibilitzar la lluita ateneísta.

“A part de comprensió, volem accions clares, com les que hem presentat a mode d’al·legacions a la futura nova Llei de Memòria Democràtica, ha reclamat Morella. El president s’ha referit al reconeixement de les víctimes jurídiques que representen els ateneus i la resta d’associacions afectades per l’espoli franquista, i la seva dignificació i rescabalament a l’hora de concebre-les al mateix nivell que les víctimes físiques; la recuperació dels béns espoliats que actualment estan en mans de la Generalitat i la posta en marxa dels estudis necessaris per identificar el conjunt de béns espoliats a les entitats del nostres país; i la difusió del greuge sofert a través de l’espoli tenint en compte els ateneus com a espais testimonials de memòria democràtica.

Tenint en compte que la major part dels béns espoliats pel franquisme segueixen en mans de l’Estat, la FAC ha demanat que el Parlament posi en marxa una moció instant al Govern espanyol a retornar les requises als ateneus. En aquest sentit, Morella ha apuntat que seria una iniciativa exemplificadora que la Generalitat retornés també el patrimoni espoliat que està actualment al seu nom producte de traspassos antics, durant el període de la transició.

Més enllà d’aquests béns que segueixen en mans del Govern català, la Federació ha volgut deixar clar que no l’identifica com a responsable de l’espoli que va patir el fet associatiu, sinó que tant el Govern com el Parlament en són víctimes d’aquesta situació. “És per això que la FAC ha treballat l’avantprojecte de Llei de Memòria tant com ha pogut, tot aportant coneixement i exposant les diferents situacions d’entitats, sempre en to constructiu; i és per això també que demanem als grups parlamentaris que siguin valents per donar suport a les nostres demandes, que considerem justes”, ha explicat Morella.

El president de la FAC ha advertit que la Llei de Memòria Democràtica de l’Estat, que està actualment en tràmit al Senat, s’ha quedat curta per resoldre molts àmbits, inclús més enllà de l’espoli associatiu, i ha demanat que el Parlament no faci el mateix amb la llei catalana.

La solució al problema de l’espoli passa, principalment, per una qüestió de voluntat política: s’ha de voler retornar el patrimoni requisat; si no hi ha interès polític, no ho recuperarem i és molt trist que entitats que estan treballant per a la ciutadania, que estan treballant per la cultura d’aquest país, de manera voluntària i altruista, no puguin recuperar la propietat legítima del seu equipament que va ser robada a punta de pistola”, ha manifestat Morella.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.