Presentem ‘Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta’ guanyador de la VII Beca Terra d’Ateneus

Presentem ‘Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta’ guanyador de la VII Beca Terra d’Ateneus

Dimarts 20 de setembre, vam presentar a la Torre de les Aigües del Besòs, el llibre Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta. El resultat de la investigació guanyadora de la VII Beca de Recerca Històrica «Terra d’Ateneus», que posa el focus en el teixit associatiu de la zona costanera del Poblenou i la Barceloneta, centrant-se especialment en la història de i l’Ateneu Democràtic Regionalista (Poblenou) i l’Ateneu Marquès de la Mina (Barceloneta), l’activitat dels quals va acabar amb l’inici de la Guerra Civil.

L’obra, escrita per María Jesús Vidal, Sheila García i Isabel Centeno, s’ha pogut editar gràcies a la beca promoguda per l’Institut Ramon Muntaner(IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya, que es va crear l’any 2014 amb l’objectiu d’incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneista en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i Arç Cooperativa, s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

A l’acte de presentació del llibre — organitzat per la FAC, l’IRMU, l’Arxiu Històric del Poblenou, el Taller d’Història de la Barceloneta i l’Editorial Afers — la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i presidenta de l’IRMU, Adelaida Moya, va dir: “Crec que va ser un encert per part de la FAC tirar endavant aquests estudis a partir del fons documental que tenen els ateneus, que és molt gran i part del nostre patrimoni”.

Per la seva banda, el president de la FAC, Pep Morella, va la celebrar l’edició del llibre, tot i reconeixent que aquest treball històric “ajudarà a mantenir viu el record de dos ateneus que ja no hi son, però que han estat indispensables en la construcció de la Barceloneta i el Poblenou que avui coneixem”.

Segons Sheila García, “avui en dia, estem vivint un moment històric molt diferent al que s’estudia al llibre: els ateneus van néixer per encarregar-se de totes aquelles coses que no podien fer els ajuntaments o la política del moment i, malgrat que la gent no tenia temps per viure més enllà de la feina, decidia invertir-lo igualment en l’ateneu, perquè creien en el projecte del barri”.

Un altre aspecte que destaca l’estudi és que la promoció del català era un dels pilars fonamentals dels ateneus en aquella època: el fomentaven al comerç local i programaven teatre en català, amb comptades ocasions en castellà.

Des de la FAC, com fem amb cada publicació de la col·lecció, regalarem un llibre a cada entitat en les properes trobades presencials. També es pot adquirir comprant-lo en aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.