Voluntariat als ateneus. Què hem de saber?

Voluntariat als ateneus. Què hem de saber?

És innegable que per a molts ateneus el voluntariat és un mitjà de subsistència bàsic, ja que implica que hi ha algú disposat a oferir el seu temps, el seu esforç i els seus coneixements per a crear un entorn cultural millor i fer créixer a l’entitat.

Així doncs, donat que els ateneus compteu amb molta gent voluntària entre les vostres files, recomanem que accediu a l’apartat web que ofereix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), ja que duen a terme diversos programes que treballen per a la promoció de l’associacionisme i el voluntariat.

Més enllà de les consultes que podreu fer en aquest web, també recomanem fermament la inscripció al Cens del Voluntariat, cosa que implica que l’entitat compleixi les següents condicions:

  • Que l’entitat, independentment de la seva forma jurídica, s’hagi constituït sense ànim de lucre.
  • Que l’entitat dugui a terme les activitats principals (totalment o parcialment) de manera estable amb persones voluntàries.
  • Que l’entitat disposi d’un pla de voluntariat i de formació, que garanteixi la relació entre entitat i persona voluntària, formalitzat en un full de compromís i faciliti l’execució de la tasca amb la màxima qualitat.
  • Que l’entitat desenvolupi l’acció en un o més dels 17 àmbits d’actuació del voluntariat que es detallen a l’article 5 de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme.

Un dels aspectes més importants de la relació entre l’entitat i el voluntari és el full de compromís, un document que regula la relació de la persona voluntària amb l’entitat de voluntariat mentre duri la seva col·laboració. La Llei 25/2015 no estableix quin format ha de tenir el full de compromís. Sí que, en canvi, esmenta els continguts mínims que ha de tenir, tal com fa referència l’article 7. No obstant això, la Llei estableix que correspon a l’Administració competent elaborar un model per posar-lo a disposició de les entitats interessades a censar-se. Aquí podeu trobar un model de full de compromís.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.