Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)” a Lleida

Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)” a Lleida

25 de març a les 19 h, Llibreria La Fatal de Lleida (C/Vallcalent, 65)

La Federació d’Ateneus us convida a assistir a la presentació del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984):

 • El proper divendres 25 de març a les 19:00 hores a la Llibreria La Fatal de Lleida (C/Vallcalent, 65). Presentaran el llibre Neus Moran, autora del llibre i doctora en història contemporània, i Mariona Lladonosa, doctora en politicologia i sociòloga.

En el llibre Neus Moran ens explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics ideològics i d’esborrar els llaços socioculturals del país amb l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents que, un cop decomissades, van passar al patrimoni del nou Estat.

Aquest procés queda clar a través d’un anàlisi de cas on Moran ressegueix la història d’un conjunt d’ateneus, tant casos d’èxit i de recuperació com casos d’entitats que encara avui estan lluitant per recuperar el patrimoni, totes elles actuals membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya:

 • Casa del Poble, Blanes
 • Ateneu Centre Democràtic i Progressista, Caldes de Montbui
 • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana, Cervera
 • Unió del Casal Gelidenc, Gelida
 • Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Igualada
 • Centre Agrícola i Social, El Pla del Penedès
 • Societat Coral La Unió Santcugatenca, Sant Cugat del Vallès
 • Ateneu Santfeliuenc, Sant Feliu de Llobregat
 • Ateneu Agrícola, Sant Sadurní d’Anoia
 • Centre Obrer, La Sénia
 • Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca, Sentmenat

 

Des de la FAC fa més de dos anys que estem treballant en un projecte per donar a conèixer l’espoli al qual el franquisme va sotmetre als ateneus, i la trista realitat de que, en molts casos, el patrimoni encara no ha estat recuperat. Com Pep Morella va dir a la presentació del llibre a Barcelona, “l’espoli no és un tema de fa 80 anys, allò en va ser simplement l’origen“. De l’estudi encarregat per la FAC a Neus Moran l’any 2019 n’han nascut tota una sèrie d’iniciatives: Una exposició itinerant que els ateneus podeu sol·licitar, reportatges, l’impuls d’una esmena al Congrés, taules rodones amb experts o amb els principals partits polítics i, ara, aquest llibre. Si vols saber més sobre el tema visita: Projecte “L’espoli franquista”

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.