El Govern fa arribar el Pacte Nacional per la Llengua arreu de Catalunya

El Govern fa arribar el Pacte Nacional per la Llengua arreu de Catalunya

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya per abordar la delicada situació del català, que segons la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, és complexa: “La societat està evolucionant ràpidament, i tot i els assoliments innegables, hi ha nombrosos indicadors que mostren una tendència negativa en l’ús i coneixement de la llengua.“.

El tret de sortida del Pacte ha estat la publicació, el mes de febrer, de l’informe acadèmic “Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana”, seguit aquest mes de març de la fase informativa que dona peu al debat públic. Aquesta fase es vertebra a partir de sessions de presentació territorials amb presència del Secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics.

En aquestes sessions, s’hi explicarà el diagnòstic sobre el català que conté l’informe acadèmic i s’exposaran les principals línies i objectius tant del Pacte Nacional per la Llengua, com del procés participatiu. Política Lingüística també organitzarà sessions monogràfiques i taules rodones sobre els dotze eixos que vertebren el procés participatiu, nou de les quals seran focalitzades en àmbits socials: administracions públiques; món educatiu i de recerca; cohesió social i acolliment; món de la cultura; món audiovisual i mitjans de comunicació; món digital i tecnologies de la llengua; món socioeconòmic i laboral; salut i atenció a les persones; lleure, esport i món associatiu; dues tindran un caràcter més territorial, relacions entre els territoris de llengua catalana i àmbit estatal, europeu i internacional, i, finalment, hi haurà una sessió dedicada a la qualitat de la llengua, que tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans.

A partir de l’1 d’abril s’obrirà la fase deliberativa i de presentació de propostes. El punt de trobada serà, llavors, el web de participació ciutadana. El Govern anima la ciutadania a participar a títol personal, detectant els principals reptes que consideren que té el català i proposant solucions. També insta les entitats i a tota mena de col·lectius a organitzar sessions autogestionades, per les quals – a través de la web del pacte – es facilitaran materials gràfics i guies, amb la intenció d’aïllar reptes i proposar solucions. S’admetran propostes fins al 30 de juny, data en què finalitzarà la fase de participació. A la tardor es farà un retorn d’informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s’incloguin en la discussió i l’elaboració de l’acord polític.

Us animem a participar en aquest Pacte, que servirà per posar la nostra llengua al dia en matèria de polítiques que en garanteixin el futur.

 

Presentacions programades:

· 16 de març 19h, Vic, Teatre ETC – Passeig de la Generalitat, 46

· 17 de març, 18h Tortosa, Sala Terres de l’Ebre, Seu de la Generalitat, Plaça Gerard Verges, 1

· 22 de març, 19h, Manresa, Sala d’Actes de la FUB 2, Avinguda de les Bases de Manresa, 3

· 23 de març, 18h, Girona, Auditori Josep Irla, Plaça Pompeu Fabra, 1

· 30 de març, 19h, Tarragona, Sala d’actes dels ST, Carrer Major, 14

· 31 de març, 19h, Lleida, Auditori. Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, Universitat de Lleida (campus de Cappont). C. Jaume II, 67, 25001 Lleida

· 7 d’abril,18h, Sort, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Camí de la Cabanera, 2 (davant del CAP)

Podeu consultar totes les sessions al calendari d’activitats, on s’aniran publicant a mesura que se’n sàpiguen les dates.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.