El Centre de Lectura de Reus celebra els seus 100 anys d’història a l’actual seu de l’entitat

El Centre de Lectura de Reus celebra els seus 100 anys d’història a l’actual seu de l’entitat

Aquest dissabte 30 d’octubre tindrà lloc el 100 aniversari del Centre de Lectura de Reus, tot i que l’acte institucional de commemoració del centenari se celebrarà el 2 de novembre a les 19:00h. Aquest és l’acte principal, però a més hi ha tot un conjunt d’activitats que l’entitat ha programat per a la celebració de l’efemèride i que s’emmarquen en el cicle “1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura”. Es tracta d’uns 11 actes que es produiran entre el 6 de setembre i el 20 de desembre, entre els quals destaquen exposicions dels fons de l’entitat, conferències sobre la història de l’ateneu a càrrec de reconeguts professionals i acadèmics, o recreacions històriques d’inicis del segle passat. Us facilitem la llista a continuació:

 

  • 6 de setembre – 8 d’octubre: Exposició «Els primers anys d’art al Centre de Lectura de Reus (1900-1936)».
  • 1 d’octubre – 29 d’octubre: Exposició «Imatges d’ahir i d’avui del Centre de Lectura».
  • 4 d’octubre: Conferència «L’activisme cultural d’Evarist Fàbregas», a càrrec de Jaume Massó, historiador.
  • 5 d’octubre: Conferència «Les seus i la ciutat», a càrrec de Jordi Bergadà i Anton M. Pàmies, arquitectes.
  • 19 d’octubre: Conferència «100 anys d’excursions del Centre de Lectura», a càrrec d’Andreu Ferré, membre de la Secció Excursionista.
  • 21 d’octubre: Conferència «La projecció social del Centre de Lectura en la dècada dels anys 20-30 dels s. XX», a càrrec de d’Axel Baiget, historiador.
  • 22 d’octubre: Conferència «Tomàs Bergadà (1862-1937), un modest pintor entre genis», a càrrec de Josep Fàbregas, historiador.
  • 28 d’octubre: Recreació del IV Certamen literari (1921), a càrrec de David Figueres, de la Secció de Llengua i Literatura, i del col·lectiu En Veu Alta.
  • 2 de novembre: Acte institucional de commemoració del centenari a les 19 hores.
  • 30 de novembre: Conferència «La Biblioteca 1921», a càrrec de Montserrat de Anciola, cap de la Biblioteca del Centre de Lectura.
  • 20 de desembre: Conferència «100 anys del nou Centre de Lectura», a càrrec de l’arquitecte David Tàpias.

 

El centenari de l’entitat fa referència a la inauguració de les obres de reforma de l’actual emplaçament de l’ateneu al carrer Major, a l’antic palau dels marquesos de Tamarit, que va impulsar la projecció de l’ateneu a la ciutat i a Catalunya. L’any 1897, el Centre de Lectura va decidir el trasllat del carrer de la Font al carrer Major, ja que la seu social de llavors amenaçava ruïna. Després de moltes vicissituds, les obres es van inaugurar el 30 d’octubre de 1921 amb l’assistència de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat de Catalunya. Amb les jornades “1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura“, que s’organitzen amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, es vol aconseguir un triple objectiu: Homenatjar les persones que van fer possible un ateneu cultural que, cent anys després, continua ben actiu; consolidar el Centre de Lectura com a imprescindible focus cultural de la ciutat; i, finalment, donar a conèixer les instal·lacions de l’entitat a la ciutadania de Reus i a tothom qui visiti la ciutat.

2 Comments

  • Publicat fa 10/11/2021

    Lluís Miquel Pérez i Segura

    Bona ressenya !!!

  • Publicat fa 10/11/2021

    Lluís Miquel Pérez i Segura

    Bona notícia !!!

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.