L’Espai Orfeó estrena ‘Poldo’, una residència teatral de reivindicació de la memòria històrica

L’Espai Orfeó estrena ‘Poldo’, una residència teatral de reivindicació de la memòria històrica

Poldo, un monòleg a partir de la novel·la de Jaume Cabré, serà el primer espectacle de la convocatòria de Residències XTAC 2020 (Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya) a estrenar-se, i tindrà lloc el proper dilluns 28 de desembre a les 19.30 h, a l’Espai Orfeó.

La proposta sorgeix fruit del neguit d’Ivan Caelles, actor pallarès, d’investigar i explicar la història d’aquest personatge anònim, així com la dels cossos identificats a la Fossa fictícia de Perosa. La direcció de l’obra va a càrrec de Joan Escrivà, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ona Badia i de la Xènia Villaró.

Les fosses amb víctimes sense identificar, l’eix central de l’obra

A Catalunya hi ha milers de persones assassinades i enterrades sota terra que no han estat identificades. Les fosses plenes de cossos són les ferides mal tancades de l’aixecament violent del feixisme que va destruir el país, primer amb una guerra i després amb una dictadura, i que encara continuen vigents, i per tant, l’obra constitueix un acte reivindicatiu de la memòria històrica.

Després d’una rigorosa tasca de documentació, s’ha elaborat aquesta ficció que parteix d’un relat que dóna nom a la peça. La ironia del Poldo de Jaume Cabré es contraposa a la cruesa de quatre vides que acaben amb un tret al cap. Entre el fusell i la muntanya, es recuperen les vides d’aquests personatges que les vils execucions feixistes no van poder esborrar.

Aquesta obra forma part de la convocatòria de residències artístiques impulsada per la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) adreçada a artistes professionals d’arts escèniques, a la qual es van presentar companyies professionals amb espectacles teatrals, musicals i de dansa de tots els registres i gèneres.

Aquestes residències possibiliten a les companyies tenir un espai d’assaig a un dels ateneus de la XTAC durant 3 o 4 mesos. A més, l’acord també inclou la programació d’una funció d’estrena al mateix ateneu posterior al període d’assaig.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.