La Federació d’Ateneus s’uneix a la campanya per demanar que la Generalitat dediqui el 2% del pressupost a la Cultura

La Federació d’Ateneus s’uneix a la campanya per demanar que la Generalitat dediqui el 2% del pressupost a la Cultura

La Federació d’Ateneus de Catalunya s’ha adherit a la plataforma ‘Actua Cultura 2%’, que reivindica un increment del pressupost que la Generalitat actualment dedica a Cultura que ara mateix és del 0,65% (240 milions) fins a un 2%, una xifra que situaria a Catalunya a la mitjana europea en despesa cultural. Actua Cultura proposa també una regulació de polítiques de planificació cultura, que n’activin el consum i que ajudin a crear públics.

El grup impulsor d’Actua Cultura està format per les empreses culturals del país, que representen el 98% del sector, el 98% de la facturació i el 3,5% directe del PIB. La plataforma denuncia que la reducció del pressupost del Departament de Cultura en un 50% des de 2009 ha provocat la destrucció progressiva del teixit empresarial de l’àmbit amb la conseqüència que les xifres de consum cultural han anat disminuint. La Federació d’Ateneus s’uneix a aquesta iniciativa posant l’èmfasi en què de tot el pressupost de cultura, el que es destina a l’associacionisme és el menor de tots, des de fa molts anys.

Actua Cultura 2% defensa, en definitiva, que la despesa en cultura per habitant no sigui irrisòria. A Catalunya actualment el 0,65% suposa una despesa de 30€ per habitant (d’un total de 7,5M d’habitants). A França, la despesa en cultura per habitant és de 476€, a Itàlia 233€, a Portugal, 158€. En Països més equiparables a nivell tant de població com de mida a Catalunya, els Països Baixos destinen 508€, Dinamarca, 880€. Fins i tot, Bèlgica està per sobre del cas català (30€), malgrat que la xifra que hi destinen, 47€, és irrisòria.

Des de la FAC convidem a tots els ateneus federats i a totes les persones interessades en fer gran aquesta reivindicació a què donin el seu suport a la iniciativa Actua Cultura 2% a través d’un correu electrònic a l’adreça actuacultura@gmail.com

Llegeix el manifest aquí
Recull de premsa

1 Comment

  • Publicat fa 15/01/2020

    Ateneu de Tarragona

    La cultura ens fa créixer com a persones en pro de la nostra llibertat d’expressió, pensament i omissió. El fet que els governs apostin per un país de valors humans i culturals, ha de permetre que s’expandeixi aquesta opció per a tothom i, per a aconseguir-ho, cal fer coses enriquidores que permetin beneficiar-nos a nivell emocional, intel·lectual i cultural.
    Aprovem el Manifest de la FAC i demanem un pressupost digne que arribi a tenir les conseqÚències que s’espera d’un país que aposta per un futur exitós.

Deixa el teu comentari