La Federació d’Ateneus s’uneix a la campanya per demanar que la Generalitat dediqui el 2% del pressupost a la Cultura

La Federació d’Ateneus s’uneix a la campanya per demanar que la Generalitat dediqui el 2% del pressupost a la Cultura

La Federació d’Ateneus de Catalunya s’ha adherit a la plataforma ‘Actua Cultura 2%’, que reivindica un increment del pressupost que la Generalitat actualment dedica a Cultura que ara mateix és del 0,65% (240 milions) fins a un 2%, una xifra que situaria a Catalunya a la mitjana europea en despesa cultural. Actua Cultura proposa també una regulació de polítiques de planificació cultura, que n’activin el consum i que ajudin a crear públics.

El grup impulsor d’Actua Cultura està format per les empreses culturals del país, que representen el 98% del sector, el 98% de la facturació i el 3,5% directe del PIB. La plataforma denuncia que la reducció del pressupost del Departament de Cultura en un 50% des de 2009 ha provocat la destrucció progressiva del teixit empresarial de l’àmbit amb la conseqüència que les xifres de consum cultural han anat disminuint. La Federació d’Ateneus s’uneix a aquesta iniciativa posant l’èmfasi en què de tot el pressupost de cultura, el que es destina a l’associacionisme és el menor de tots, des de fa molts anys.

Actua Cultura 2% defensa, en definitiva, que la despesa en cultura per habitant no sigui irrisòria. A Catalunya actualment el 0,65% suposa una despesa de 30€ per habitant (d’un total de 7,5M d’habitants). A França, la despesa en cultura per habitant és de 476€, a Itàlia 233€, a Portugal, 158€. En Països més equiparables a nivell tant de població com de mida a Catalunya, els Països Baixos destinen 508€, Dinamarca, 880€. Fins i tot, Bèlgica està per sobre del cas català (30€), malgrat que la xifra que hi destinen, 47€, és irrisòria.

Des de la FAC convidem a tots els ateneus federats i a totes les persones interessades en fer gran aquesta reivindicació a què donin el seu suport a la iniciativa Actua Cultura 2% a través d’un correu electrònic a l’adreça actuacultura@gmail.com

Llegeix el manifest aquí
Recull de premsa

1 Comment

  • Publicat fa 15/01/2020

    Ateneu de Tarragona

    La cultura ens fa créixer com a persones en pro de la nostra llibertat d’expressió, pensament i omissió. El fet que els governs apostin per un país de valors humans i culturals, ha de permetre que s’expandeixi aquesta opció per a tothom i, per a aconseguir-ho, cal fer coses enriquidores que permetin beneficiar-nos a nivell emocional, intel·lectual i cultural.
    Aprovem el Manifest de la FAC i demanem un pressupost digne que arribi a tenir les conseqÚències que s’espera d’un país que aposta per un futur exitós.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.