L’anàlisi històric dels ateneus del Pla d’Urgell al Segrià és el guanyador de la VI Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus

L’anàlisi històric dels ateneus del Pla d’Urgell al Segrià és el guanyador de la VI Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus

Montse Baiges i Gerard Pamplona són els autors de la proposta de treball becada amb 3.000 euros i la publicació de l’obra

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya han concedit la «VI Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» a la proposta de treball “Del Pla d’Urgell al Segrià: anàlisi històrica dels ateneus populars”, presentada per Montse Baiges i Gerard Pamplona.

El jurat, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Hèctor Fort, membre de la junta directiva del Centre de Lectura de Reus, Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV i Mercè Colomer del Centre Moral d’Arenys de Munt, ha resolt becar l’estudi de Baiges i de Pamplona. El treball permetrà dotar a la ciutadania i al món acadèmic d’un nou enfocament sobre els ateneus populars i el seu transcendental impacte a escala municipal en el desenvolupament de la cultura catalanista del Principat, a més de ser un dels principals impulsors i alhora resultat de l’esperit associacionista de la nostra societat. El jurat va valorar molt positivament el fet que es tracti de l’estudi d’un àmbit territorial on s’han fet pocs treballs similars en l’actualitat i el que interrelacioni dues realitats comarcals diferents però properes.

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

La col·lecció «Terra d’Ateneus», de l’Editorial Afers, té tres volums publicats: “El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus , 2015) i el tercer volum de Guillem Puig: “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979”. Aquest any es publicarà el quart volum, “Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017)”, presentat de Victòria Almuni i Eva Garcia.

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.