AGO 2017 a Corbera de Llobregat

AGO 2017 a Corbera de Llobregat

Una seixantena de membres d’ateneus, casals, casinos i orfeons del país a l’Assemblea General de Socis de la Federació d’Ateneus, celebrada aquest dissabte, 3 de març a la Societat Coral Diadema Corberenca, en el centenari de l’entitat de Corbera de Llobregat. El full de ruta per enfortir i visibilitzar el moviment durant aquest 2017 inclou la producció d’un documental sobre els ateneus, la consolidació del desplegament dels serveis de la Federació en delegacions territorials i l’expansió de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC). L’Assemblea ha aprovat la memòria i l’estat de comptes del 2016 i un pressupost de 450.550 € d’ingressos i 484.200 € de despesa pel 2017.

 

El 2018 s’estrenarà un documental que recollirà la història i reptes dels ateneus

El documental  audiovisual «Ateneus. Llavor de llibertat» serà una mostra inèdita de la capacitat que tenen els ateneus per oferir una cultura basada en la sociabilitat, la participació i el compromís des dels barris i municipis catalans. Posarà en valor la tasca cohesionadora que fomenten aquestes entitats socioculturals, des de la proximitat i amb voluntat de transformació social. La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i Nosotros Films produiran la cinta que comptarà amb la participació d’historiadors, membres d’entitats i persones destacades del món de la cultura associativa catalana. En breu es llançarà una campanya de mecenatge per aconseguir 10.000 € de fons de finançament per a fer-lo realitat durant el 2017. L’audiovisual s’estrenarà, previsiblement, a principis de l’any 2018. El president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, ha destacat que «el documental permetrà explicar la rellevància de la realitat ateneística: qui som i què aportem a Catalunya avui i des de fa dos segles».

 

La consolidació de les delegacions territorials

La Federació d’Ateneus ha iniciat un procés de descentralització dels seus serveis per acostar-los arreu del país. El 2016 s’han creat les delegacions territorials de les Terres de Ponent, les comarques gironines, les comarques tarragonines i la ciutat de Barcelona, amb voluntat de consolidació i impuls de noves els propers mesos. La prioritat és mantenir un contacte constant i proper a les 170 entitats federades, defensar els seus interessos i potenciar el model d’associacionisme cultural català.

 

El creixement de la XTAC

I l’altre gran projecte és el creixement de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), que posa en valor un mapa de teatres d’ateneus amb més de 10.500 butaques al país. Amb 32 equipaments teatrals integrats, la XTAC ofereix formació als seus programadors/es, avantatges i descomptes econòmics en la programació de representacions, un catàleg d’espectacles i aliances entre professionals i els teatres que en formen part. «L’auca del senyor Esteve», de la companyia Quatre per Quatre, és la primera producció teatral amateur de la XTAC que girarà a una vintena de teatres d’ateneus.

>> Fotografies (font: FAC)