Els ateneus catalans i andalusos reclamen una reducció fiscal per a la Cultura

Els ateneus catalans i andalusos reclamen una reducció fiscal per a la Cultura

L’Ateneo de Mairena del Aljarafe ha acollit el II Fórum Ateneos organitzat per la Federación de Ateneos de Andalucía i la Federació d’Ateneus de Catalunya

 

Els ateneus són escoles de democràcia, cultura i llibertat; espais de cooperació intergeneracional i àgores de pensament crític front a l’individualisme creixent

 

Una setantena de membres de trenta entitats ateneístiques s’han trobat aquest dissabte, 12 de novembre, a l’Ateneo de Mairena de Aljarafe (Sevilla) al II Fórum de Ateneos. La cita, organitzada per la Federación de Ateneos de Andalucía i la Federació d’Ateneus de Catalunya, ha servit per intercanviar fortaleses, debilitats i reptes del sector ateneístic en una jornada de treball, amb ponències i tallers formatius.

 

Els ateneus són escoles de democràcia, cultura i llibertat; espais de cooperació intergeneracional i àgores de pensament crític front a l’individualisme creixent, han coincidit els i les participants al debat sobre la situació actual del moviment. En canvi, el relleu generacional, la fragilitat econòmica i l’obertura del sector al seu entorn són alguns dels aspectes que l’ateneisme detecta com a debilitats. Els reptes passen per treballar en xarxa per tal de transcendir el localisme, integrar una gestió professionalitzada, avançar cap a la feminització i assolir l’autosuficiència econòmica.

 

Els tallers formatius han abordat estratègies de gestió de recursos i projectes dels ateneus, d’una banda, i eines comunicatives per a les entitats, de l’altra.

 

Amb la voluntat d’afavorir l’activitat de les entitats culturals sense ànim de lucre, ambdues federacions han elaborat el manifest “Otra fiscalidad para la cultura”. El document és el punt de partida del posicionament que treballarà un grup delegat, i reivindica garanties per a l’accés a la cultura com a servei públic essencial i com a sector estratègic de l’economia mitjançant una càrrega impositiva a la baixa.

 

L’hetereogeneïtat manifesta al Fórum ha servit per enriquir el denominador comú de l’ateneisme als dos territoris: la defensa de la cultura en llibertat i des de la independència com a motor de la societat democràtica. Aquesta ha estat la segona ocasió en la que ateneus catalans i andalusos es troben en una jornada de reflexió del sector. La primera va ser a Còrdova, l’any 2014.