La cultura popular, en primera plana

La cultura popular, en primera plana

Més de 130 associacions -institucions,entitats, federacions, confederacions i col·lectius-, prop de 300 activitats obertes al públic, gratuïtes i per a totes les edats i un flux constant de visitants que els organitzadors situen en més de 13.000 persones són les xifres de la primera Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona Som Cultura Popular, celebrada del 21 al 24 de gener a Fabra i Coats (Sant Andreu, Barcelona).

La proposta, novedosa en format i objectius, s’ha articulat en base a dos vessants diferents: per un costat, una sèrie d’activitats dirigides als col·lectius de la cultura popular i al món científic i de l’antropologia, per tal que puguin interactuar i aprendre els uns dels altres. Per altra banda, la proposta ha ofert un seguit d’activitats obertes al públic general, fent especial atenció als infants i a les famílies.

La realitat dels ateneus a debat

Els ateneus es van posar de relleu al debat inaugural, el 21 de gener,  “La cultura popular i els mitjans de comunicació: una aliança (im)possible?” (vegeu el vídeo) en el que periodistes i agents del sector cultural van reflexionar al voltant de la presència mediàtica de les manifestacions de cultura popular a Catalunya. La periodista i experta en cultura popular Rut Martínez va conduir el debat en el que hi van participar professionals de la comunicació cultural i representants d’elements de la cultura popular: Jordi Bordas, redactor d’arts escèniques d’El Punt Avui; Gemma Ruiz,  redactora de cultura de Televisió de Catalunya; Violeta Gumà, cap de Cultura de l’Agència Catalana de Notícies; Bernat Puigtobella, editor de Núvol; Salvador Casals, president Federació d’Ateneus de Catalunya i Josep Ma Cortés, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Una mostra d’ateneus de diferents barris de Barcelona es van trobar dissabte, 23 de gener, al debat “Per què els ateneus som cultura popular?”. En aquesta àgora, les entitats van autodenominar-se cultura popular en tant que són fruit de la voluntat de les persones del poble que s’associen i treballen des de la base. Hi van participar Montserrat Morera, del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià; Mª Teresa Baltà, del Centre Sant Pere Apòstol; Jofre Palau, de l’Ateneu del Clot; Enric Capdevila, de la Societat Cultural i Esportiva La Lira de Sant Andreu i Josep Maria Recasens, del Centre Moral Poblenou. Va moderar la taula Marta Rius, periodista responsable de comunicació de la FAC.

Els vídeos dels debats són consultables al canal de Youtube de la Mostra del Patrimoni Immaterial.

Els ateneus de Barcelona es coordinen

Les 23 entitats federades de la ciutat de Barcelona van ser convocades a una reunió de la Delegació Territorial de la FAC a Barcelona el, 23 de gener, a Ateneu L’Harmonia. La trobada va servir per escollir la junta rectora de la delegació i per avançar en el projecte de descentralització de serveis projectat per aquest any. Per ara, la descentralització ja s’ha fet efectiva amb la Delegació de Ponent i la Delegació de Girona.

D’altra banda, la Federació d’Ateneus de Catalunya va preestrenar l’exposició divulgativa “Ateneus: Cultura i llibertat” al Museu Nòmada. Aquesta exposició d’onze plafons s’inspira en el llibre homònim editat el 2015 per la FAC, obra dels historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré. La mostra recull les formes associatives catalanes, els seus antecedents i el seu desenvolupament en el teixit sociocultural del país des del segle XIX fins a l’actualitat. Consta d’onze lones que plasmen l’evolució històrica d’entitats gremials, escoles de formació, societats musicals, orfeons, casals, etcètera. Destaca la tasca realitzada pels ateneus en l’alfabetització i culturització de les classes treballadores i menestrals, en la formació de ciutadans i en la difusió popular del catalanisme. L’exposició serà itinerant per diverses entitats que l’acullin durant el 2016. La FAC, a més, va ser present a la mostra durant les quatre jornades amb un estand informatiu.

 

Els màxims responsables de cultura popular de l’Ajuntament i la Generalitat han posat de relleu la importància de la Mostra i el seu èxit de convocatòria. Un cop valorats els resultats de les enquestes de satisfacció que han realitzat els assistents, així com el resum de les conferències, debats i presentacions, faran una proposta de continuïtat consensuada amb el sector.