Els ateneus vertebren una delegació territorial de la FAC a Lleida

Els ateneus vertebren una delegació territorial de la FAC a Lleida

La Federació d’Ateneus de Catalunya vol descentralitzar els serveis que dóna a les entitats associades amb un desplegament territorial de delegacions

 

Amb la voluntat de donar visibilitat i serveis al moviment ateneístic de les Terres de Ponent, 13 entitats de la demarcació de Lleida han posat en marxa la delegació territorial de Lleida de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC). Aquest òrgan, constituït el mes de juny, ha escollit aquest dissabte, 3 d’octubre, la composició de la Junta Rectora i ha designat la representant a la Comissió Assessora Territorial de la FAC.

 

Les votacions s’han realitzat a la seu de la nova delegació, l’Ateneu Popular de Ponent, on han assistit set entitats de les tretze convocades. Així, Antoni Soliva, de la Fundació Orfeó Lleidatà (5 vots); Josep Ros, de l’Ateneu Cultural de Guissona (6 vots) i Miquel Àngel Soriano-Montagut, de l’Ateneu Popular de Ponent (6 vots) seran membres de la Junta Rectora. Laura Sarri, de l’Ateneu Golmesenc serà la representant a la Comissió Assessora Territorial de la Federació.

 

La Federació d’Ateneus de Catalunya, entitat de segon grau que des del 1983 aglutina més de 170 entitats i associacions culturals, s’ha marcat l’objectiu d’esdevenir més cohesionada i forta pels propers quatre anys. Amb aquest horitzó enguany ha impulsat el desplegament territorial de delegacions a Lleida, Girona i Tarragona, ja que la seu de la FAC s’ubica a Barcelona. La prioritat és mantenir un contacte real, constant i proper amb tot el territori, oferir serveis als seus federats, defensar els seus interessos i potenciar la cultura catalana, fomentant el model d’associacionisme i esdevenint un interlocutor estratègic amb l’administració. Assessorament jurídic, comptable i fiscal, arquitectònic, energètic, o de tràmit de subvencions són alguns dels serveis que ofereix la FAC a les entitats associades (casals, ateneus, casinos, orfeons, etc.).

 

Les entitats volen créixer en número per muscular un teixit ateneístic territorial potent que integri les diverses sensibilitats associatives existents. Algunes de les demandes de les entitats de la delegació de Lleida, per exemple, són el reclam d’implicació dels ateneus de la Franja i la convocatòria de subvencions per a la supressió de les barreres arquitectòniques existents en alguns equipaments i per a la conservació del seu patrimoni artístic. Les entitats que formen part de la delegació territorial de Lleida són: Associació Cultural Ateneu Golmesenc, Associació de Cultura Comú de Particulars, Ateneu Cultural de Guissona, Ateneu Popular de La Fuliola, Ateneu Popular de Ponent, Ateneu Popular Garriguenc, Ateneu Popular Plana d’Urgell, Casal Cultural de Tremp, Cercle de Belles Arts, Fundació Orfeó Lleidatà, Societat l’Ateneu de Tàrrega, Associació Cultural Centre Cultural i d’Esbarjo d’Ivars d’Urgell i Sícoris Club.