El teixit associatiu demana un canvi urgent de polítiques públiques

El teixit associatiu demana un canvi urgent de polítiques públiques

El passat 17 de setembre, la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya va reunir en l’acte, “Compromisos pel foment de l’associacionisme” als set representants de les candidatures que concorren a les eleccions del 27S per a exigir-los un canvi legislatiu i de marc fiscal del món associatiu, i la fi d’una era de polítiques públiques marcades per l’equiparació de les entitats i associacions  amb l’activitat empresarial. També van denunciar l’excessiva burocratització en l’accés al finançament i la manca d’impacte de les seves aportacions en les polítiques públiques, entre d’altres aspectes.

L’acte va començar amb les paraules de benvinguda  del president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró. Seguidament Patrícia Carandell (Lafede.cat), David Guàrdia (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya) i Núria Font (Federació d’Ateneus de Catalunya) van explicar els motius de creació d’aquesta xarxa i les principals demandes del món associatiu, basades en reconeixement, espais, finançament, polítiques de visibilització i foment de la participació i sobretot, un nou marc fiscal i legal per les associacions que no les equipari amb empreses mercantils.

Per la part de la representació política, hi ha hagut un reconeixement de tots els partits i formacions al gran paper cohesionador social i territorial del món associatiu, amb divergències i matisos alhora d’integrar i valorar les demandes de la XAC. Els candidats van iniciat la seva intervenció amb una piulada a través de la qual havien de resumir les línies polítiques respecte a les peticions de l’associacionisme català.

Fabián Mohedano (Junts Pel Sí): “Enfortir el model català del voluntariat amb la finalitat de fomentar, reconèixer i protegir l’associacionisme” #compromisassociatiu

Carmen García (PSC): “Volem una nova llei catalana de foment i suport de l’associacionisme.” #compromisassociatiu

Jordi Daura (Unió Democràtica de Catalunya): “@unio_cat defensarà reduccions de l’IVA, Impost de Societats i increment de IRPF destinat al sector social. #laforçadelseny #compromisassociatiu

David Cid (Catalunya Sí Que Es Pot): “Cal enfortir l’associacionisme com a element central de la Catalunya de la Gent que volem construir sense desigualtats socials i cohesionada”

José María Espejo (Ciutadans): “Compromesos amb l’associacionisme. La societat civil és el millor reflex de la pluralitat de Cat. i ha de tenir el suport de l’Administració.”#compromisassociatiu

Elizabeth Jiménez (PP): “Escuchando a todo el mundo se debe y puede hacer un país mejor. Desde el PP lo queremos hacer con la participación y el trabajo en la calle.” #compromisassociatiu

Eulàlia Reguant (CUP):”L’associacionisme com a escola de participació i democràcia ha de poder desenvolupar la seva tasca d’eina de transformació social” #compromiassociatiu

Finalment Montserrat Morera (CAB – Taula d’Entitats de Sarrià) i Eduard Fernando (CAB-Moviment Laic i Progressista) han tancat l’acte detallant les conclusions i reivindicant, que les i els representants  presents vehiculéssin les demandes explicitades avui a la XAC al futur Parlament i Govern de Catalunya.