stickyimage

Turisme ateneístic a Andalusia

Coneix els ateneus d\'Andalusia!
http://www.ateneus.cat/wp-content/uploads/Bàner-Frederic-Roda-468x60px.gif

“En temps de Falles, hem visitat els ateneus”

La primera sortida de Turisme Ateneístic fora de Catalunya va ser per visitar les ciutats de Cullera, Valencia i Sagunt els dies 16 i 17 de març, en plena celebració de les Falles. Durant dos dies es van veure entitats molt diverses com la Societat Ateneu Musical de Cullera (1898), la Societat Musical Instructiva “Santa Cecília” (1909) i la Societat Coral El Micalet (1893) que es mantenen gràcies a les escoles de formació musical que són part de la seva essència i el motiu de la seva fundació. Totes elles amb una llarga trajectòria històrica i que encara avui continuen dinamitzant les seves realitats socials amb exposicions, teatre, concerts o xerrades. Amb gran esforç han aconseguit mantenir i ampliar les instal·lacions i en el cas de la Societat Musical Instructiva de Santa Cecília i la Societat Coral El Micalet compten amb uns auditoris impressionants. Concretament, en aquest espai polivalent d’auditori i teatre, El Micalet porta a terme cada any el lliurament dels Premis Micalet, un reconeixement a entitats i persones per la seva trajectòria de promoció de la llengua i cultura valenciana.

En un altre nivell es situa l’Ateneo Mercantil de València, fundat al 1879, i que es troba davant per davant de l’Ajuntament de la capital valenciana. Les seves instal·lacions compten amb una biblioteca amb nombrosos incunables, una hemeroteca i una pinacoteca, a més de múltiples  sales que acullen activitats culturals a més de comptar amb un teatre amb capacitat per a 800 persones.

A pocs quilòmetres de la capital, el Casino Recreativo Cultural del Port de Sagunto (1942) ens mostra una altra realitat encara,  la d’una entitat que va néixer per oferir activitats d’oci als empleats professionals que treballaven als Altos Hornos de Vizcaya, situats al Port de Sagunto, i que amb el temps va passar a mans dels obrers. Actualment continua oferint activitats als seus socis però l’edifici històric on es troben pertany a l’Ajuntament.

Aquest viatge ha estat una immersió en la realitat ateneística del País Valencià amb contrastos i sorpreses, que també ha permès visitar la capital engalanada per les falles i conèixer els orígens històrics de la ciutat de Sagunt a través dels seus vestigis arqueològics d’ibers i romans.

La Federació d’Ateneus de Catalunya té previst realitzar una sortida a Cadis, Màlaga i Granada a l’octubre. En breu, la pàgina web www.amicsateneus.cat estarà operativa i s’hi podrà trobar tota la informació.

Experiències de Serveis

Orfeó Martinenc